Skip links

Nye energiløsninger gir boliger unik miljøprofil

I Fredrikstad vokser den nye «grønne» bydelen Verksbyen frem. Her er boligene så godt som selvforsynte med energi. Fredrikstad Energis datterselskaper har bidratt til utviklingen av unike energiløsninger som gjør det mulig for boligene å dele solenergi seg imellom – og selge overskuddsstrøm ut på strømnettet.

På avstand ser kanskje Verksbyen på Østsiden ut som en helt vanlig konstellasjon av nyere boliger. Men boligene holder en helt unik miljøprofil i Norgessammenheng, noe du raskt ser når du kommer tettere innpå.

Bak prosjektet står det Fredrikstad-baserte selskapet Arca Nova-gruppen – og en visjon om en ny, smart og bærekraftig bydel drevet av solenergi.

Prosjektene Verkshagen, Capjon Park og Løkkeberghagen er ferdigstilt, og for tiden jobbes det med å bygge ut delfeltene Verket Atrium og Verket Panorama. Totalt planlegges det for 1500 boliger.

 

Les også: Smart Energi: – Kundene merker nok at de får en langt hyggeligere strømregning

 

Verksbyen i Fredrikstad

BÆREKRAFTIG: Verksbyen er en ny, smart og bærekraftig bydel i Fredrikstad – drevet

av solenergi. Her kan boligene dele strøm seg i mellom – og selge overskuddsstrøm ut på strømnettet.

 

 

Solceller, solfangere og bergvarme

Boligene i Verksbyen fungerer som sitt eget lille «kraftverk». Alle boligene har såkalt Future Living-standard – en kombinasjon av solenergi, smarthus og grønn byggestandard.

Her kan naboene blant annet dele energi seg imellom – og overskuddsstrøm selges ut på strømnettet.

I tillegg til solceller på tak og vegger består flere av boligene av solfangere, i kombinasjon med bergvarme og varmepumper. Dermed produseres både strøm og varme lokalt. I tillegg fører god isolasjon til et lavt energibehov – hele femti prosents reduksjon sammenlignet med 2017-byggestandard.

 

Les også: Jan-Erik betaler kun 12.000 kroner i året for all energi til leilighet og elbil

 

– Bratt læringskurve

Utviklingen av de nye energiløsningene er et samarbeid mellom utbygger Arca Nova-gruppen og Fredrikstad Energis datterselskaper Norgesnett, Maik og Smart Energi – som i samråd har gjort de tekniske energiløsningene mulig.

Men veien har vært langt å gå. Blant annet måtte man søke Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) om dispensasjon fra forskriften om kontroll av nettvirksomhet for å ha mulighet til å teste ut nye løsninger for deling av overskuddsproduksjon i Verksbyen-prosjektene.

– Læringskurven har vært usedvanlig bratt, men vi er stolte over det vi har fått til i Verksbyen. I tillegg har vi fått mye oppmerksomhet for satsingen vår, både i inn- og utland – og ikke minst politisk. Det som er mest gledelig er likevel å se livet som har oppstått når alle kundene som har flyttet inn. Vi ser at de trives og finner glede i sine Future Living-boliger, forteller markedsansvarlig Thomas Hansen i Arca Nova.

Styret i Fredrikstad Energi på befaring i Verksbyen

UNIKT: Boligene i Verksbyen er unike i Norgessammenheng. Her produseres både strøm

og varme lokalt. Her viser utbyggerne i Arca Nova frem Verksbyen-prosjektene for styret

og konsernledelsen i Fredrikstad Energi.

 

– Kortreist strøm sparer oss for massiv utbygging

Daglig leder i Smart Energi, Hilde Bekkevard, forteller at strømkundene i Verksbyen har en langt hyggeligere strømregning enn kunder flest (sett bort ifra strømstøtten).

– Dersom kundene lader elbilen på dagtid kan solstrømmen som produseres på taket benyttes for å gjøre ladingen rimeligere. I tillegg produseres det store mengder energi via solfangere og bergvarme i Verksbyen som forsyner nabolaget med kortreist energi. Her får vi en vinn-vinn-situasjon, både for miljøet og lommeboka, sier Bekkevard og forklarer:

– Vi mener at energidelingen som skjer mellom boligene i Verksbyen er fremtidens løsning på det økende energibehovet vi står overfor. Kortreist strøm kan spare samfunnet for massiv utbygging – som utvidelse av nettkapasitet og vindkraft, sier Bekkevard, som håper at mange ser til Verksbyen for inspirasjon.

SOLENERGI: Fredrikstad Energis datterselskaper har bidratt til utviklingen av energi-

løsninger som gjør det mulig for boligene å dele solenergi seg i mellom. Her er konsern-

leder Ruben Hansen i Arca Nova (til høyre) sammen med representanter fra Fredrikstad

Energis styre og konsernledelse.

 


 

Verksbyen i Fredrikstad:

• En ny «grønn» bydel som vil bestå av 1500 boliger. Alle boligene baserer seg på lave bokostnader.

• Fredrikstad Energis datterselskaper Norgesnett, MAIK og Smart Energi har utviklet energiløsninger for Verkshagen (70 småhus) og Capjon Park (134 blokkleiligheter). Begge prosjekter er først ut i Norgessammenheng der borettslag/sameier iverksatte plusskundeordning.

• Støttet av Enova gjennom prosjektet MikroFlex.

• Prosjektutvikler Arca Nova har i Verksbyen utviklet Future Living (også kalt «TEK 2030»). Dette er en standard som utfordrer TEK 2017 – dagens gjeldende byggeforskrift.

• Future Living er et grønt skifte for boligbransjen med smarte boliger som produserer opp til sitt eget energibehov.[/vc_column_text][/vc_column]

[/vc_row]

Nettside av GP Marked